Uykunun gizli düşmanı belli oldu

Uykunun Sağlığımız Üzerindeki Önemi

Uyku uzmanı Dr. Tarık Mecit, uykuya geçişin beyindeki adenozin birikimi ve melatonin hormonunun etkisiyle başladığını vurguladı.

Günümüzün getirdiği stres, sürekli ekran maruziyeti ve düzensiz alışkanlıkların kaliteli uykuyu olumsuz etkilediğini belirten Mecit, bunun sadece yorgunluk değil, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Mecit, “Uykunun hormonal, sinirsel ve bağışıklık sistemleri üzerindeki düzenleyici etkileri artık bilimsel olarak net şekilde ortaya konmuştur. Beynin hipotalamus bölgesinde yer alan biyolojik saatimiz, ışık-karanlık döngüsüne göre çalışır. Işık azaldığında melatonin salgılanır ve beden uykuya hazırlanır” açıklamasında bulundu.

Sağlıklı uykunun 90 dakikalık döngüler halinde ilerlediğini belirten Mecit, her döngüde hafif ve derin uyku evrelerinin bulunduğunu ve bu evrelerin önemine değindi. Derin uyku döneminde bağışıklık sistemi aktif hale gelirken, REM uykusunda hafıza güçlenir ve duygular düzenlenir. Uykunun bölünmesi veya evrelerin yeterince yaşanmaması durumunda fiziksel ve zihinsel sağlık olumsuz etkilenir. Mecit, yetersiz uykunun insülin direncini artırabileceğini, kilo alımına yol açabileceğini ve kalp sağlığını tehdit edebileceğini belirtti.

Mecit, kaliteli uykunun sadece hastalıkların tedavisiyle değil, doğru yaşam alışkanlıklarıyla da sağlanabileceğini vurgulayarak, “Uyku hijyeni olarak tanımlanan bu yaklaşımlar, bireyin günlük rutininde yapacağı bazı düzenlemelerle uyku kalitesini artırmayı amaçlar. Her gün aynı saatte yatıp kalkmak, yatmadan 1–2 saat önce ekran kullanımını sonlandırmak, akşam saatlerinde ağır yemek, kafein ve alkol tüketiminden kaçınmak gibi önlemler alınmalıdır. Düzenli fiziksel aktivite yapmak, yatak odasını serin, sessiz ve karanlık hale getirmek, uyumadan önce gevşeme egzersizleri veya meditasyon yapmak da uykuya geçişi kolaylaştırır” ifadelerini kullandı.

Mecit, insomnia, uyku apnesi ve sirkadiyen ritim bozukluklarının yaygın uyku bozuklukları olduğunu belirtirken, “İyi bir uyku, yalnızca bir geceyi değil, genel sağlık durumunu, bağışıklığı ve zihinsel gücü etkiler. Uyku, sağlığın sessiz ama en etkili reçetesidir” dedi.

Related Posts

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok dada fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.

Uzmanlar uyarıyor: Kanser gençleri de tehdit ediyor

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, genç yaşta kanserin artış nedenlerini ve alınması gereken önlemleri değerlendirdi. Doç. Dr. Şimşek, genç nüfus tanımının toplumda genellikle farklı anlaşıldığını belirterek, “50 yaş ve altı kanser hastalarını genç olarak değerlendiriyoruz” dedi.