Sıcak çarpması belirtileri neler, tedavisi nedir? Uzmanlardan sıcak çarpması uyarısı

Sıcak Çarpması Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği günlerde sıcak çarpması riski artıyor. Doç. Dr. Ramazan Güven, sıcak çarpmasının vücudun aşırı ısınması sonucu oluşan ciddi bir durum olduğunu belirtiyor.

Güven’e göre, sıcak çarpmasında vücut kendini serinletemez hale gelir ve organlar zarar görmeye başlar. Sıcak çarpmasının belirtileri arasında yüksek ateş, karışıklık, konuşma bozukluğu, terleme problemleri, baş ağrısı ve daha fazlası bulunabilir.

Risk grubunda 65 yaş üzeri kişiler, hamileler, bebekler, kronik hastalığı olanlar, dışarıda çalışanlar, ilaç kullananlar ve serinleme imkanı olmayanlar bulunmaktadır. Özellikle ileri yaş grubundaki kişilerin sıcağa karşı daha hassas olduğunu belirten Güven, bu kişilerin az terlediklerini ve su içmeyi ihmal edebildiklerini vurgulamaktadır.

Hastaneye ulaşan sıcak çarpması vakalarında hızla soğutma işlemlerine başlanmakta ve tedavi uygulanmaktadır. Acil müdahalenin hayati önemi olduğunun altını çizen Güven, vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Halk sağlığını korumak için Güven, özellikle 11.00-17.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamasını, bol su içilmesini, uygun giysilerin tercih edilmesini, gölge veya serin yerlerde kalınmasını ve yaşlı bireylerin sık sık kontrol edilmesini önermektedir.

Related Posts

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok dada fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.

Uzmanlar uyarıyor: Kanser gençleri de tehdit ediyor

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Melih Şimşek, genç yaşta kanserin artış nedenlerini ve alınması gereken önlemleri değerlendirdi. Doç. Dr. Şimşek, genç nüfus tanımının toplumda genellikle farklı anlaşıldığını belirterek, “50 yaş ve altı kanser hastalarını genç olarak değerlendiriyoruz” dedi.