Samsunlu doktorun NASA heyecanı: Orada hiçbir Türk’ün adını görmedim

Uzay Fotoğrafçılığıyla Adından Söz Ettiren Dr. Mehmet Hakan Özsaraç’ın Başarısı

Astronomi ve fotoğraf tutkunu Aile Hekimi Mehmet Hakan Özsaraç, lise yıllarında başladığı fotoğrafçılık serüvenini uzayın derinliklerine taşıyarak 2019 yılında uzaktan teleskop kullanımıyla uzay fotoğrafçılığına adım attı. NASA’nın teleskoplarından elde ettiği ham görüntüleri işleyerek bilimsel ve sanatsal değeri yüksek fotoğraflar ortaya çıkaran Özsaraç’ın 8 çalışması, NASA tarafından ‘Günün Astronomi Görseli’ olarak seçilerek yayınlandı.

İlk başlarda fazla umutlu olmayan Özsaraç, şimdiye kadar 8 çalışmasının bu prestijli platformda yer aldığını belirterek, 2 çalışmasının da NASA arşivine kaydedildiğini açıkladı. Özsaraç, yakın zamanda James Webb Uzay Teleskobu’ndan elde ettiği yeni bir görüntüsünün de yayınlanacağını dile getirdi.

Lisede başlayan fotoğraf tutkusunu uzay fotoğrafçılığıyla birleştiren Dr. Mehmet Hakan Özsaraç, bu tutkunun nasıl başladığını şu cümlelerle anlattı: “2019 yılında bir uzay fotoğrafçılığı işleme kursu takip ederken internette karşılaştığım bir video sayesinde uzaktan teleskop kiralanabildiğini öğrendim. İlgili web sitesine girerek bu alana adım attım. Anlatılanları uygulayarak işleme sürecine başladım ve ilk sonucun beni ne kadar mutlu ettiğini anlatamam. Fotoğraf tecrübem, yazılım bilgim ve yabancı dilime güvenerek sürece kolayca adapte oldum.”

Dr. Özsaraç, astrofotoğrafçılığın normal fotoğrafçılığa göre daha zorlu ve uzun bir süreç olduğunu belirterek, çektiği gök cisimlerini özel ekipmanlar veya NASA’nın teleskoplarıyla işleyerek net ve aydınlık fotoğraflara dönüştürdüğünü ifade etti. En uzun süren çalışmasının ‘Yaratılış Bulutsusu’ olduğunu ve bu tek fotoğrafın işlenmesinin yaklaşık 2 haftasını aldığını açıkladı. Amatör olarak yaptığı bu işin hem sanata hem de bilime katkı sağladığını düşündüğünü belirtti.

Dr. Özsaraç, NASA’ya gönderdiği fotoğrafların büyük başarı elde etmesinin kendisi için sürpriz olduğunu söyleyerek, çalışmalarının bu seviyeye ulaşacağını hayal etmediğini dile getirdi. NASA’nın fotoğraflarında amatörlerin isimlerine yer verdiğini ve kendisinin de ismiyle NASA arşivinde yer aldığını belirtti. Şu ana kadar gönderdiği 5 çalışmasının olduğunu ve bunlardan birinin daha yayınlanacağını belirten Özsaraç, yeni gönderilen James Webb Uzay Teleskobu’ndan bir görüntünün de bu çalışmalar arasında yer alacağını belirtti. Türk adının bu gibi prestijli platformlarda yer almamasının üzücü olduğunu ifade eden Özsaraç, başarısının ülke adına gurur verici olduğunu belirtti.

Related Posts

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Google’dan planlı eylem yeniliği: Gemini ile hayatınızı kolaylaştırın

Google I/O etkinliğinde tanıtılan birçok yeni özellik arasında öne çıkan “Planlı Eylemler”, Gemini’nin yeteneklerini bambaşka bir boyuta taşıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, Gemini’ye belirli saatlerde veya düzenli aralıklarla komut çalıştırma …

GSB Spor Okulları gençleri bekliyor

Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde yürütülen GSB Spor Okulları ve GSB Engelsiz Spor Okulları, 24 farklı branşı ile yaz döneminde de gençleri beklerken, başvuru kayıtları başladı.

Bilek güreşi branşında Kayseri’ye 45 madalya

Bu yıl 45 madalya alınan bilek güreşi branşında önemli derecelere imza atan sporcular; Kayseri Gençlik ve Sporİl Müdürü Ali İhsanKabakcı’yı ziyaret etti.

FM’de sessiz kriz sürüyor: Oyun severler Sports Interactive’den açıklama bekliyor

Oyun severlerin dört gözle beklediği Football Manager serisinin yeni oyunu FM26’nın geliştirme süreci hakkında aylardır süren sessizlik, hayran topluluğunu endişelendiriyor. Geçtiğimiz aylarda Sports Interactive SI tarafından yapılan açıklamayla FM25 …

Uzaydan “kara” haber: Yeni keşif heyecan yarattı

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bir keşfe imza atıldı. Innsbruck Üniversitesi’nden Francine Marleau’nun da aralarında bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Perseus Galaksi Kümesi içerisinde neredeyse tamamen görünmez olan bir galaksi …