Petrolde korkutan harita! İran, Hürmüz Boğazı’nı kapatırsa ne olur?

İran-İsrail Çatışması ve Petrol Fiyatları

İran-İsrail çatışması devam ederken, bölgedeki risklerin etkisiyle petrol fiyatları arttı. Türkiye’de petrol piyasası nasıl etkilenecek? Petrol fiyatları şu anda 70-75 dolar aralığında seyrediyor. Savaş devam ederse neler olabilir? İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatması durumunda petrol fiyatları nasıl etkilenecek?

Merak edilen bu konuda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Altuğ Karataş, Türkiye’nin petrolünün yüzde 85’ini ithal ettiğini ve bu durumun enerji ithalat maliyetini artıracağını belirtiyor. Bu durum, Türkiye’nin ekonomi politikasını olumsuz etkileyebilir ve enflasyonu artırabilir.

‘Fiyatlar Ekonomi Politikasını Etkiler’

Türkiye’nin ekonomi politikasını 70-75 dolar aralığına göre şekillendirdiğini belirten Altuğ Karataş, bu fiyatın üzerindeki her artışın Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğini vurguluyor.

‘Hürmüz Boğazı Dünya Piyasalarını Etkiler’

Hürmüz Boğazı’nın İran için önemini vurgulayan Karataş, İran’ın dünya petrol ihtiyacının küçük bir kısmını karşıladığını ve boğazın kapanması durumunda dünya piyasalarını derinden etkileyeceğini belirtiyor.

‘Yüksek Enflasyonla Boğuşan Ülkeler Zorluklar Yaşayabilir’

Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasının LNG ticaretini ve Uzakdoğu ülkelerini nasıl etkileyebileceğini açıklayan Karataş, bu durumun dünya ekonomilerini yavaşlatabileceğini ve yüksek enflasyonla mücadele eden ülkeler için zorluklar yaratabileceğini belirtiyor.

‘Dünya Enerji Piyasasını Sarsar’

İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmasıyla dünya enerji piyasasının ciddi şekilde sarsılacağını ifade eden Karataş, bu durumun petrol ve LNG ticaretini etkileyerek küresel piyasaları etkileyeceğini belirtiyor.

‘İran Harekete Geçerse Ne Olur?’

Petrol fiyatları konusunda endişeleri dile getiren Karataş, İran ile İsrail arasındaki gerginlikle fiyatların yükselme ihtimaline dikkat çekiyor. Hürmüz Boğazı’nın kapatılması durumunda petrol fiyatlarının 90-92 dolar civarına çıkabileceğini ve hatta 150 dolar seviyelerine ulaşabileceğini belirtiyor.

Karataş, tarihten örnekler vererek, İran’ın bu adımı atabileceğini ve yüksek fiyatların dünya ekonomisini nasıl etkileyebileceğini açıklıyor.

Related Posts

Dev bankadan sert düşüş uyarısı: Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 1 Temmuz 2025 Salı altın fiyatları…

1 Temmuz 2025 Salı altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 1 Temmuz 2025 Salı altın fiyatları…

AK Parti’den milyonlarca emekliyi ilgilendiren emekli maaşlarına ilişkin açıklama

En düşük emekli maaşı alanların zam alıp almayacağına dair AK Parti Grup Başkanı Güler’den açıklama geldi. Güler, 3 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon farkının ardından, en düşük emekli maaşında düzenleme yapılacağını belirtti.

Dünyaca ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekiliyor

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, Türkiye pazarından çekildiğini açıkladı.

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor

Son dakika |TÜİK işsizlik verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2025 dönemine ilişkin İşgücü İstatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 69 bin kişi azalarak 2 milyon 972 bin kişi …

Tesla araba stokluyor

Dünyada araçlarının gezegenin tüm ülkelerindeki park yerlerini doldurmasını istemeyen hiçbir otomobil üreticisi yoktur. Ancak yaşananlar biraz endişe verici. Amerikan markası geçen yıldan beri modelleri için depolama alanı kiralıyor ve bunları …