Deprem fırsatçısı ev sahiplerine soğuk duş! Korkunun bile ticaretini yapıyoruz

İstanbul Depremi Sonrası Ankara’da Konut Fiyatları Yükseldi

İstanbul’daki depremin etkisiyle Ankara başta olmak üzere birçok şehirde kira ve konut satış fiyatlarında yüzde 8 ila yüzde 10 arasında bir artış yaşandı. Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, fiyatlardaki bu yükselişi fırsatçılık olarak tanımladı. Akçam, “Ev sahiplerinin toplumsal dayanışma ruhuna uygun hareket etmeleri büyük önem taşıyor. Fırsatçı ev sahipleri, emlak danışmanlarını aramamalı” ifadeleriyle ev sahiplerine seslendi.

Akçam, felaket dönemlerinde dayanışmanın önemine vurgu yaparak, bazı ev sahiplerinin zor durumda olan vatandaşlardan faydalanma çabalarının toplumsal vicdanı sarsıcı olduğunu belirtti. Ankara’daki fiyat artışının göç beklentisiyle ilişkili olduğunu dile getiren Akçam, bu durumun sektörde rahatsızlık yarattığını söyledi.

‘İnsanlık Adına Doğru Bir Tutum Sergileyin’

Akçam, Türkiye Gazetesi’nde yer alan haberde ev sahiplerine hitaben, “İnsanlık adına doğru bir tutum sergileyin, fırsatçılığı bir kenara bırakın. Deprem gibi olağanüstü bir dönemde fırsatçılık yapmak toplum vicdanı tarafından kabul edilemez. TEDB ve ATEM olarak, vatandaşlarımızın yanında olmaya ve adaleti sağlamak için bakanlıkla iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Akçam ayrıca, Ticaret Bakanlığı’nın deprem sonrası olası haksız uygulamaları önlemek için yaptığı çalışmalara destek verdiklerini ve sektörde adaleti sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

‘Haksız Fiyat Artışlarına İdari Yaptırım Uygulanacak’

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, bakanlık olarak deprem sonrası emlak sektöründeki fiyat değişimlerini yakından takip ettiklerini söyledi. Gürcan, “Deprem gibi olağanüstü dönemlerde toplumsal dayanışmanın, birlik ve beraberliğin önemi her zamankinden daha fazladır. Bu hassas dönemde, işletmelerimiz ve vatandaşlarımız toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir” açıklamasında bulundu.

Gürcan, ayrıca, “Bu süreçte fırsatçılık olarak değerlendirilebilecek hiçbir davranışa izin verilmeyeceğini ve haksız fiyat artışı yapan kişilere karşı idari yaptırımların gecikmeksizin uygulanacağını” belirtti.

Deprem Sonrası Acil İhtiyaç Ürünlerinde de Fırsatçılık Görüldü

Depremin ardından konut sektöründe olduğu gibi acil ihtiyaç ürünlerinde de fiyat artışları yaşandı. Vatandaşların ilgi gösterdiği deprem çantaları ve çadırların fiyatlarında belirgin artışlar gözlendi. Deprem öncesi 373 liraya satılan bir acil durum çantası, deprem sonrası 465 liraya yükseldi. İlk yardım seti ise 219 liradan 389,50 liraya çıktı. İki odalı ve 10 kişilik bir çadırın fiyatı ise 8 bin 711 liradan 9 bin 480 liraya yükseldi.

Nakliye Ücretlerinde de Fahiş Artışlar Yaşandı

İstanbul’daki depremden sonra, vatandaşların farklı şehirlere taşınma talebinde artış görüldü. Bu talep, nakliye sektöründe fiyatların hızla yükselmesine neden oldu. Birçok nakliye firması, artan talepleri fırsata çevirerek taşıma ücretlerine zam yaptı.

Sektör temsilcileri, bu tür fırsatçı uygulamaların hem mağdur vatandaşları daha zor durumda bıraktığını hem de nakliye hizmetlerinin güvenilirliğine zarar verdiğini belirtiyor. Yetkililer, artan nakliye ücretlerinin denetlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu üyeleri açıklandı

Ziraat Bankası’ndan yapılan KAP açıklamasında bankanın yönetim kurulu üyelerinin belli olduğu açıklandı.

Yaz sezonu yaklaşırken dolandırıcılar harekete geçti: Araç kiralarken bunlara dikkat!

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, günlük ve kısa dönem araç kiralamalarında yaşanan tüketici mağduriyetlerine dikkati çekerek, “Yurt çapında tanınan ve ana iş alanı araç kiralama olan kurumsal markaların tercih edilmesi, gerek kiralama sürecinde gerekse sonrasında tüketicilerin sorunsuz ve memnuniyet verici hizmet almasını sağlayacaktır” dedi.

Türkiye’nin elektrik tüketimi üretimi aştı

Türkiye’de dün 911 bin 452 megavatsaat elektrik üretilirken, tüketim 912 bin 174 megavatsaate ulaştı. Üretimde en büyük payı ithal kömür santralleri aldı; en yoğun elektrik kullanımı ise öğle saatlerinde gerçekleşti.

Almanya’da firmaların ihracat beklentisi son 5 yılın en düşük seviyesine indi

Almanya’da şirketlerin ihracat beklentisi ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata getirdiği yüksek gümrük vergilerinin etkisiyle nisanda son 5 yılın en düşük seviyesine indi.

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Deprem fırsatçılarına 14.5 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı “Deprem sonrası satılık ve kiralık emlak fiyatlarında artış yapan kişilere cezai yaptırım uygulandı” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir