Cumartesi sabahı tüm dünyayı şoka uğratan Hamas’ın operasyonu sonrası dünyanın gözü Filistin-İsrail hattına çevrildi.
İzzeddin El Kassam Tugayları’nın liderini mercek altına alan İngiliz Financial Times, dikkat çeken bir habere imza attı.
Saldırıyı gerçekleştirmek için büyük bir gizlilik ile planlarını ilerleten ‘Misafir’ 20 yıl önce İsrail saldırılarında kolunu ve bacağını yitirmişti. Buna rağmen zekasıyla İsrail ordusuna karşı savaşmaya devam eden ‘Misafir’ Hamas kuvvetlerinin saygısını kazanmıştı.
Financial Times, operasyon sonrasında Deif’e ait olduğu iddia edilen bir ses kaydının ayrıntılara yer verdi.
Böylelikle Deif, 7 yıllık sessizliğini bozdu.
Gerçek adı Muhammed Diyab İbrahim el-Masri bilinen adıyla Deif 1965 yılında Han Yunus’taki mülteci kampında dünyaya geldi.
İsrail’in Şin Bet istihbarat servisindeki dosyasına göre “amcası ya da babası 1950’lerde İsrail’e sızan silahlı Filistinli savaşçılar arasındaydı.”
Gazze’de İslam Üniversitesi’nde okuyan Deif, Hamas’ın kurulduğu 1980’lerin ortasında genç bir Filistinliydi. Üniversite’nin sahnelediği tiyatrolarda oyunculuk yaptı.
Müslüman Kardeşler Örgütü’ne yakındı. 20 yaşlarında İsrail’e karşı eylemlere katılıyordu. İsrail hapishanelerinde kısa süreli cezalarla birkaç kez yattı.
İzzeddin El Kassam Tugayları’ndaki başarılarıyla örgüt içinde yükselen Deif’in, 1996’da İsrail tarafından gerçekleştirilen bir suikastla öldürülen bombacı Yahya Ayyaş’tan eğitim aldığı biliniyor. Öte yandan Gazze’nin altında örümcek ağı gibi yayılan tünelleri tasarlayan kişinin de o olduğu iddia ediliyor.
Hamas’ın kurulduğu yıllarda örgütün politbüro üyesi olan Gazi Hamad, yıllar sonra verdiği bir söyleşide eski dostu Deif’i “Baştan beri askeri yola odaklanmıştı. Çok nazikti. Bizi her zaman güldürmek için karikatürler çizen bir vatanseverdi” sözleriyle anlatmıştı.
Salah Şehade’nin suikastle öldürülmesinin ardından Deif, 2002 yılında Kassam Tugayları’nın başına getirildi.
Deif’in İsrail’in ölüm listesinde bir numarada yer alıyor.
İsrail’e yakın kaynaklar ise Deif’i düzenlenen birçok suikastten kurtulduğu için ‘9 canlı kedi’ olarak niteliyor.
Kendisini hedef alan suikast girişimlerinin birinde, eşi ve oğlunu kaybeden Deif’in İsrail ordusu tarafından öldürülememesinin arkasında modern iletişim teknolojilerini kullanmamasının da payı olduğunu düşünülüyor.
İstihbarat raporlarına göre kendisini birkaç kez ağır şekilde yaraladılar.
Teknolojik cihaz kullanmayan, çok fazla insanla görüşmeyen Deif 2001, 2002, 2003 ve 2006 yıllarında kendisine düzenlenen suikast girişimlerinden kurtuldu.
Nitekim New York Times’ konuşan İsrail Ordu Sözcüsü Hidai Zilberman, “Operasyon boyunca Deif’i öldürmeye çalıştık” dedi.
BBC’nin de edindiği bilgilere göre İsrailli bir yetkili çatışmalar sırasında Deif’i iki kere öldürmeye çalıştıklarını ifade etti. Özetle, İsrail, yıllardır Deif’in peşindeymiş.