Yap, işlet, yıllarca devretme!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu: Yap-İşlet-Devret Projesi Neden Devredilmedi?

Yap-İşlet-Devret projeleri, bütçelere yük oluşturmasıyla sıkça tartışmalara konu oluyor. 20 Nisan 2012 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen ve ICA Ortak Girişimi konsorsiyumu tarafından kazanılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Odayeri-Paşaköy Kesimi projesi için işletme süresi, 8 Mayıs 2014 tarihinde başlamıştı. Ancak, 28 Temmuz 2024’te (1 sene önce) süresi dolan bu proje hala kamuya devredilmedi ve yüklenici şirketler tarafından işletilmeye devam ediliyor.

Neden Henüz Devredilmedi?

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, şirketlerle yapılan 10 yıl 2 ay 20 günlük anlaşmanın bir yıl önce sona erdiğini ve şirketlerin her yıl 1 milyar doların üzerinde ödeme almaya devam ettiğini belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yolun kamuya devrinin 2028’de gerçekleşeceğini açıkladı. Karasu ise bu durumun şirketlere 4.5 milyar dolarlık fazladan ödeme yapılacağı anlamına geldiğini ve vatandaşın cebinden 180 milyar TL’nin fazladan çıkacağını dile getirdi. Sürenin 2024’te sona ermiş olmasına rağmen niçin 2028’e kadar devredilmediğinin açıklanması gerektiğini vurgulayan Karasu, sözleşmede değişiklik olup olmadığı, varsa içeriğinin ne olduğu, değişiklik yapılmasına dair yasal dayanakların ne olduğu ve bu paranın hangi bütçeden ödeneceği gibi sorular sordu.

IC İçtaş İnşaat, Akkuyu Nükleer Santrali’nde yüklenici firma olarak görev alırken, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Projesi, Antalya Havalimanı, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyol Projesi, Kirazlı-Halkalı metro hattı projesi gibi projeleri de IC İçtaş ile Astaldı ortaklıkları gerçekleştiriyor. ABD’deki 32 katlı New York Türkevi’nin maliyeti ise IC İçtaş İnşaat tarafından 291 milyon 260 bin 400 dolar olarak gerçekleştirildi.

Related Posts

Kamuda tasarruf hedefi yine şaştı: Satılan araçların 31 katı yeniden alındı!

Kamuda tasarruf paketine rağmen araç satışları beklenen etkiyi yaratmadı. Yeni araç alımlarının devam etmesi tartışmaları beraberinde getirdi. Kamu harcamalarındaki bu tablo eleştiri konusu oldu.

42 yılık ünlü hastane devi iflasın eşiğinde

1983 yılından bu yana İstanbul’da sağlık sektöründe hizmet veren Özel Çevre Hastanesi, ekonomik sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulundu. Plastik cerrahi, tüp bebek uygulamaları, saç ekimi ve genel sağlık hizmetleri gibi birçok alanda …

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı (22 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 2,4 artışla 12.275,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise kazançlarının bir kısmını geri vererek 12.266,00 oldu. Ağustos vadeli endeks …

Maydonoz Döner’e Terör Soruşturması

TMSF’nin kayyum atadığı Maydonoz Döner’de 70 şüpheliye terör suçlamasıyla hapis istemi.

Şeker-İş Başkanı’ndan mısır şurubu tepkisi

Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, mısır şurubu ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti, bu ürünlerin kontrolsüz kullanımının Türkiye ekonomisine zarar verdiğini belirtti. Gök, “Ülkemizde Nişasta Bazlı …

Dikkat son 10 gün: 7 bin TL ödemeyin!

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, yeni ehliyete geçiş için son 10 gün kaldığı uyarsından bulunarak 15 bin liraya yenilenecek ehliyeti için 7 bin lira ödememek için ehliyet sahiplerine çağrıda bulundu. Ehliyetini 1 Ağustos 2025’e kadar …