Tıbbi kenevir teklifi yasalaştı: Süreç nasıl işleyecek?

Tıbbi Kenevir Ürünlerinin Eczanelerde Satışına İzin Veren Kanun Yasalaştı

Fundanur Öztürk
BBC Türkçe

Kenevirden elde edilen çeşitli ürünlerin eczanelerde satışı dahil sağlık alanında yeni düzenlemeler getiren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Tıbbi kenevirin eczanelerde satışının önünü açan “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile tıbbi kenevir etkenli ürünler, uyuşturucu amaçlı kullanılan esrar ve türevlerinden ayrılmaktadır.

AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, TBMM’de kanun teklifine dair yaptığı açıklamada, dünyada kenevirin sağlık alanında yaygın olarak kullanıldığını belirterek, Türkiye’nin rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini dile getirmiştir.

Kanun teklifine göre kenevirin yetiştirilmesi ve hasadından Tarım ve Orman Bakanlığı sorumlu olacak. Tıbbi kenevirin işlenmesi, ihracı, ruhsatlandırılması, kayıt işlemleri, izin ve satışı Sağlık Bakanlığı’na bırakılacak. Ürünün satışına sadece eczanelerde izin verilecek, kontrolü ve güvenliği elektronik takip sistemi ile sağlanacaktır.

Eczacılar, hali hazırda dünyanın çeşitli ülkelerinde tedavi amaçlı kullanılan tıbbi kenevirin eczanelerden satışını olumlu olarak değerlendirmektedir. Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti Üyesi Uzm. Ecz. Taner Ercanlı, düşük THC oranlı tıbbi kenevirin kanser ve MS gibi hastalıklar sebebiyle şiddetli ağrı çeken hastalara önerildiğini belirtiyor. Ercanlı, tıbbi kenevirin ağrı kesici ve antidepresan etkisi sebebiyle geniş bir yelpazede kullanıldığını vurgulamaktadır.

Eczacı Erdal Kurt, Türkiye’de kemoterapi gören bazı kanser hastalarının Türk Eczacılar Birliği aracılığı ile yurtdışından tıbbi kenevir ürünleri getirtebildiğini aktarmıştır. Tıbbi kenevir etken maddeli ürünlerin eczaneler üzerinden kontrollü bir şekilde hastalara ulaştırılmasını savunan Kurt, bu sürecin Sağlık Bakanlığı tarafından etkin bir şekilde yürütülmesinin önemini vurgulamaktadır.

Eczacılar, tıbbi kenevir ve diğer hastalıkların tedavisinde kullanılan ürünlerin eczanelerde satışının yaygınlaştırılması gerektiğini savunmaktadır. Sağlık ürünlerinin halka ulaştırılmasının en güvenilir yolu olarak eczanelerin öneminin altını çizmektedirler.

Related Posts

Sıcak çarpması belirtileri neler, tedavisi nedir? Uzmanlardan sıcak çarpması uyarısı

Atlas Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Ramazan Güven, sıcak çarpmalarında hastanın yoğun bakıma alınabileceğini ve vakit kaybetmeden müdahalenin, tedavide en önemli nokta olduğunu belirtti.

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok dada fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.