Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk Bilim İnsanı Deniz Kent, Sağlık ve Gıda Sektöründe Devrim Yaratacak Buluşlara İmza Atıyor

Türk bilim insanı Deniz Kent, ABD’de Silikon Vadisi’nde yaptığı opto-genetik çalışmalarıyla ilaç ve et sektöründe yeni bir devrin kapılarını aralıyor. Kent’in Prolific Machines Ar-Ge Laboratuvarı, hücreleri ışıkla kontrol etme yeteneği sayesinde kanserden demansa kadar pek çok hastalığa çare olabilecek antikor ilaçlarının üretimini maliyeti uygun bir şekilde gerçekleştiriyor.

Aynı zamanda, ünlü şeflerin de ilgisini çeken bu yenilikçi teknoloji, ışıkla kontrollü hücrelerden elde edilen yeni et çeşitlerinin yaratılmasını da mümkün kılıyor. Her şefin kendi damak zevkine göre tasarlayabileceği bu yenilikçi etler, hiçbir hayvana ait olmayan benzersiz tatlar sunuyor. Prolific Machines, Time Magazine tarafından 2024’ün en iyi icatları arasında gösterilirken, Bill & Melinda Gates Vakfı’ndan da destek görerek daha kaliteli ve uygun fiyatlı antikorlar üretmek için önemli bir adım atmış durumda.

“Işıklı Hücre Kontrolü, İlaç Üretiminde Devrim Yaratacak”

Deniz Kent’in öncülük ettiği optogenetik çalışmaları, hücrelerin ışığa duyarlı proteinler sentezlemesini sağlıyor. Bu sayede, hücrelerin ışıkla kontrol edilmesiyle daha güvenli ve kimyasal kullanımını azaltarak protein üretimini mümkün kılıyor. Bu sayede ilaçlar daha uygun maliyetlerle üretilebilirken, sağlık sektöründe çığır açacak yeni bir dönemin kapıları aralanıyor. Kent, bu teknolojinin ilerleyen yıllarda dünya genelinde ilaç üretimine yön vereceğini vurguluyor.

“Gerçek Etle Ayırt Edilemeyecek Yeni Et Çeşitleri Geliyor”

Et üretimi konusunda da iddialı olan Türk bilim insanı, ışıkla üretilen etlerin sağlıklı ve besleyici olacağını belirtiyor. Yatırımcılarla paylaştığı Wagyu eti deneyimi, yeni teknolojinin et üretiminde ne gibi olanaklar sunduğunu gözler önüne seriyor. Şeflerin bu teknolojiyi kullanarak kendi tasarladıkları et çeşitlerine ulaşabileceğini belirten Kent, her şefin kendine özgü etler yaratabileceğini söylüyor. Bu durumun lokantacılık sektöründe büyük bir devrime yol açacağını düşünen Kent, Türkiye’de de benzer fabrikalar kurmayı planladığını sözlerine ekliyor.

Related Posts

Mahkeme Meta’yı haklı buldu: Yapay zeka eğitimi telif hakkı ihlali değil

ABD’de federal bir yargıç, teknoloji devi Meta’nın yapay zekâ modellerini kitaplarla eğitmesiyle ilgili davada şirket lehine karar verdi. Aralarında ünlü yazar ve komedyen Sarah Silverman’ın da bulunduğu 13 yazarın açtığı davada, mahkeme Meta’nın bu uygulamasının “adil kullanım” (fair use) kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.

Doruk Ugan: ‘Babam Sabri Ugan’ın vefat ettiği haberleri gerçek değil’

Sabri Ugan’ın oğlu Doruk Ugan, sosyal medya hesabından babasının vefat ettiği yönünde çıkan haberleri yalanladı. Ugan, ‘Babamın vefat ettiğine dair yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.’ ifadelerini kullandı.

Güneş’in üstündeki gizli çizgiler ortaya çıktı

ABD’li bilim insanları, Güneş yüzeyinin şimdiye dek elde edilen en net ve ayrıntılı görüntüsünü kaydetti. Güneş’in yüzeyindeki yapılar ilk kez bu kadar yakından ve berrak bir şekilde incelendi.

Google’dan planlı eylem yeniliği: Gemini ile hayatınızı kolaylaştırın

Google I/O etkinliğinde tanıtılan birçok yeni özellik arasında öne çıkan “Planlı Eylemler”, Gemini’nin yeteneklerini bambaşka bir boyuta taşıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, Gemini’ye belirli saatlerde veya düzenli aralıklarla komut çalıştırma …

GSB Spor Okulları gençleri bekliyor

Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde yürütülen GSB Spor Okulları ve GSB Engelsiz Spor Okulları, 24 farklı branşı ile yaz döneminde de gençleri beklerken, başvuru kayıtları başladı.

Bilek güreşi branşında Kayseri’ye 45 madalya

Bu yıl 45 madalya alınan bilek güreşi branşında önemli derecelere imza atan sporcular; Kayseri Gençlik ve Sporİl Müdürü Ali İhsanKabakcı’yı ziyaret etti.